Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
100 Postów
Ricco Xxxxxx
(ricco)
Początkujący
Widze ze sadzisz ze napiszesz post i kazdy Ci odpowiedz na talezu zaserwuje wszystko jest napisane w internecie i wszystko mozna znalesc i ustalic wlacznie samochodami , silnikami lodziami agencjami i urzedami celnymi w danym miescie gdzie bedziesz zglaszal odprawe . jest nowy rok i faktycznie cos sie moglo zmienic w przepisach wiec wydaj pare koron i sobie zadzwon bo nikt nie udzieli 100% odpowiedzi lub wprowadzi Ciebie w blad . albo nikt nie sprowadza auta z norwegii ( wedlug mnie jest to nieoplacalne) i moje wiadomosci byly z lata 2013 roku i nie bylo tam mozwy ze samochod z Unii czy nie z Unii towar jest towar a na towar sa tabele i stawki oplat celnych , akcyzowych itp.
czas odnalezienia 28 sekund www.twoja-firma.pl/artykuly/713,koszty-s...ii-europejskiej.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Tomek xyz
(tomajxyz)
Wiking
Hallo!Nikt nie eksportował samochodu z Norwegii do Polski?Może ktoś to robił na mienie przesiedleńcze?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Tomek xyz
(tomajxyz)
Wiking
ricco napisał:
Widze ze sadzisz ze napiszesz post i kazdy Ci odpowiedz na talezu zaserwuje wszystko jest napisane w internecie i wszystko mozna znalesc i ustalic wlacznie samochodami , silnikami lodziami agencjami i urzedami celnymi w danym miescie gdzie bedziesz zglaszal odprawe . jest nowy rok i faktycznie cos sie moglo zmienic w przepisach wiec wydaj pare koron i sobie zadzwon bo nikt nie udzieli 100% odpowiedzi lub wprowadzi Ciebie w blad . albo nikt nie sprowadza auta z norwegii ( wedlug mnie jest to nieoplacalne) i moje wiadomosci byly z lata 2013 roku i nie bylo tam mozwy ze samochod z Unii czy nie z Unii towar jest towar a na towar sa tabele i stawki oplat celnych , akcyzowych itp.
czas odnalezienia 28 sekund www.twoja-firma.pl/artykuly/713,koszty-s...ii-europejskiej.html

Dzwoniłem i dlatego wiem to co juz zamieściłem w poście.Z Twojego artykułu wynika, że "

Unia Europejska zawarła z niektórymi krajami tzw. umowy preferencyjne, na podstawie których stawki celne na pojazdy samochodowe zostały znacznie obniżone i wynoszą w przypadku Turcji, Mołdawii, Szwajcarii - 0%.", jednakże zapomnieli dodać Norwegii i dlatego wiem, że cło wynosi 0%. Nie wiem kto Cię latem informował, ale widać zapomniał o tym napisać, że cło na samochody wyprodukowane w Unii i sprowadzane spowrotem do Unii wynosi 0%

Mnie chodi natomiast jak wygląda kolejność poruszania się po Tollach Norweskich Szwedzkich, jakie dokumenty oni podbijają i skąd mam je wziąść.

Piszcie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ileż można
przecież już wyjaśniałem to zagadnienie na tym forumie i więcej nie mam zamiaru
tylko w skrócie
trza iść do TOLL po dokument przewozowy
wypiszą
z tym dokumentem obowiązkowo do pierwszego po drodze urzędu celnego w kraju UNII
czyli szybko do Szwedów bądź Duńczyków zaraz za ich granicą do podbicia
i do 7 dni do polskiego urzędu celnego w miejscu zamieszkania
i tyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Tomek xyz
(tomajxyz)
Wiking
jasta102 napisał:
ileż można
przecież już wyjaśniałem to zagadnienie na tym forumie i więcej nie mam zamiaru
tylko w skrócie
trza iść do TOLL po dokument przewozowy
wypiszą
z tym dokumentem obowiązkowo do pierwszego po drodze urzędu celnego w kraju UNII
czyli szybko do Szwedów bądź Duńczyków zaraz za ich granicą do podbicia
i do 7 dni do polskiego urzędu celnego w miejscu zamieszkania
i tyle

Ale Ci duńczycy lub szwedzi muszą wpisać na tym dokumencie T1 jaki urząd celny bądź agencja celna będzie ten samochód odprawiała na terenie Unii Europejskiej tak?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Duńczycy wprowadzą na teren Unii to sami sobie wezmą te 10 % cła i załatwione raz na zawsze
ile od takiego gruchota tam wyjdzie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
poprawka
jeszcze i u Norwegów na ostatnim wyjazdowym urzędzie trzeba podbić, a u Duńczyków zapłacić
zaliczkę na podatek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Tomek xyz
(tomajxyz)
Wiking
jasta102 napisał:
poprawka
jeszcze i u Norwegów na ostatnim wyjazdowym urzędzie trzeba podbić, a u Duńczyków zapłacić
zaliczkę na podatek

Właśnie, mogę tą zaliczkę zapłacić odrazu w Svinesund(granica ze Szwecją)
Wiesz jak oni kalkulują wielkość tej zaliczki?Od wartości zakupu na fakturze, czy według swoich tabel?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
tomajxyz napisał:
jasta102 napisał:
poprawka
zaliczkę na podatek

Właśnie, mogę tą zaliczkę zapłacić odrazu w Svinesund(granica ze Szwecją)
Wiesz jak oni kalkulują wielkość tej zaliczki?Od wartości zakupu na fakturze, czy według swoich tabel?

od jednego i drugiego
przecież to musi mieć sensu trochę
ależ nigdy nie będą cię podejrzewać, że za 15 letnie auto dużo zapłaciłeś
czyli cena z faktury będzie wiarygodna
auta w Szwecji są tańsze niż w Polszy, biorąc pod uwagę fakt, że są niebite i nieklejone
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Tomek xyz
(tomajxyz)
Wiking
gargammell napisał:
Ronn napisał:
a jakie to auto jest tansze w Norge niz w PL ?? chyba kurwa 15 letnia renowka z UE , pochwal sie moze o jakim aucie mowa, czy warto w ogole glos zabierac ? Mam pewna wiedze na ten temat
gosciu jest nawiedzony i prowokuje ,jak umial kupic to i powinien umiec wywiezc auto

Jeszcze nie kupiłem,Chwalić sę nie będę jak je wyeksportuje z NO i będę je miał w PL to podeślę zdjęcia.

Proszę jednak o rzetelne informacje.

Będę wdzieczny
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok